środa, 22 maja 2013

Świeże szparagi z szynką parmeńską, jajkiem i sosen holenderskim

Będą nam potrzebne:

Szparagi
Jajka
Ser Granda Padano
Szynka włoska prosciutto crudo
Grzanka
Białe wino
Cytryna
Sól, cukier, pieprz
Masło

Obieramy szparagi i gotujemy w wodzie z solą, cukrem i cytryną. Ugotowane szparagi zawijamy plasterkami szynki parmeńskiej i delikatnie rumienimy z masłem na patelni. W tym czasie gotujemy jajko i przypiekamy grzankę. Szparagi wykładamy na talerz i polewamy sosem holenderskim (mieszamy żółtka z winem i sokiem z cytryny na puszystą masę w kąpieli wodnej, dodajemy rozpuszczone masło i przyprawiamy do smaku). Na grzankę wykładamy jajko i posypujemy delikatnie strużynami parmezanu.

Smacznego!





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz