poniedziałek, 22 kwietnia 2013

Duńskie małże w czerwonym winie ze świeżą kolendrą

Dziś proponuję kolejne danie z owocami morza.

Będą nam potrzebne:

Garść małży na porcję
2-3 ząbki czosnku
Wytrawne czerwone wino
Świeża kolendra
Cytryna
Oliwa z oliwek

Na początku należy oczyścić małże (najlepiej szczoteczką). Warto je również namoczyć w "morskiej wodzie"- w wypadku braku dostępu do morskiej wody wystarczy zimna, osolona woda :)


 Rozgrzewamy oliwę na głębokiej patelni, dodajemy czosnek w plasterkach i rumienimy za złoty kolor. Dodajemy małże. 


Smażymy muszle ok. minutę a następnie podlewamy czerwonym winem.


Szczelnie przykrywamy pokrywką.


Gdy małże się podduszą, dodajemy listki kolendry.



Propozycja podania:



Smacznego!

3 komentarze:

  1. Zostało mi czerwone wino i szukałam czegoś, by je spożytkować. Ten prosty, świetny przepis, dał mi inspirację do znakomitego dania - podsmażyłam czosnek grubo krojony w plastry (główka), koper włoski, okrę i papryczki pedron - co akurat miałam :-). na to wrzuciłam małże, usmażyłam pod przykryciem, następnie dolałam sporo czerwonego czerwonego wina... zagotowałam i skropiłam cytryną... wyszły rewelacyjnie, o niebo lepsze niż gotowane w białym winie - teraz tak będę je przyrządzać.

    OdpowiedzUsuń