niedziela, 31 marca 2013

Krewetki z czosnkiem i masłem pod emulsją bazyliowo- miodową

Na dobry początek polecam lekkie danie bardzo kontrastujące z pogodą za oknem. Zima wygrywa z wiosną, więc wy wygrajcie z zimą przyrządzając egzotyczne krewetki!

Będą nam potrzebne:

3 krewetki w pancerzu
Oliwa z oliwek
Masło
Czosnek
Zielona pietruszka
Wino białe wytrawne
Bazyliowe pesto
Miód (najlepiej akacjowy)
Peperoncino lub chili




Przed przystąpieniem  do pracy oczyszczamy krewetki, na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek, dodajemy 2-3 ząbki czosnku- najlepiej pokrojonego w plasterki.



Gdy czosnek się lekko zarumieni dodajemy krewetki osuszone w ręczniku papierowym. Obsmażamy krewetki z każdej strony, podlewamy białym wytrawnym winem, odparowujemy, przyprawiamy solą, masłem i zieloną siekaną pietruszką.



Krewetki podajemy z emulsja bazyliowo- miodową. Do pesto bazyliowego dodajemy miód najlepiej akacjowy i wzmacniamy odrobina pikantności- peperoncino lub chili.



Smacznego! Zwalczcie zimę w waszej kuchni!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz